el en

Δελφοί

el en
+ -

Κράτηση online

Δελφοί

Στο σημείο που σύμφωνα με τη μυθολογία συναντήθηκαν οι δύο αετοί που ελευθέρωσε ο Δίας και που χαρακτηρίστηκε ως ο «Ομφαλός της Γης», είναι κτισμένοι οι Δελφοί, Νομού Φωκίδας. Με το μεγαλόπρεπο ιερό του Απόλλωνα να δεσπόζει ανάμεσα σε πλήθος αρχαιοτήτων.

\/

Δελφοί

Αρχαιολογικός χώρος και μοντέρνα πόλη

Στο σημείο που σύμφωνα με τη μυθολογία συναντήθηκαν οι δύο αετοί που ελευθέρωσε ο Δίας και που χαρακτηρίστηκε ως ο «Ομφαλός της Γης», είναι κτισμένοι οι Δελφοί, Νομού Φωκίδας. Με το μεγαλόπρεπο ιερό του Απόλλωνα να δεσπόζει ανάμεσα σε πλήθος αρχαιοτήτων. Στην εποχή των Μυκηνών, οι Δελφοί, που ονομαζόταν Βραχώδης Πυθώ από τον Όμηρο, ήταν το ιερό της θεότητας Γης, που έδινε χρησμούς μέσω της προφήτισσας Πυθίας.

Στα μυκηναϊκά χρόνια στον μικρό οικισμό των Δελφών λατρευόταν η θεά Γη. Η ανάπτυξη του ιερού και του Μαντείου αρχίζει τον 8ο π.Χ. αιώνα με την πλήρη επικράτηση της λατρείας του Απόλλωνα. Κάτω από την προστασία και την διοίκηση της Αμφικτυονίας το ιερό εδραιώνει τον 6ο π.Χ. αιώνα την αυτονομία του έναντι των διεκδικητών του (α΄ιερός πόλεμος), αυξάνει την πανελλήνια θρησκευτική και πολιτική επιρροή του, μεγαλώνει σε έκταση, αναδιοργανώνει τους Πυθικούς αγώνες και πλουτίζεται με λαμπρά οικοδομήματα, αγάλματα και άλλα αναθήματα. Τον 3ο π.Χ. αιώνα κύριοι του ιερού γίνονται οι Αιτωλοί, τους οποίους αντικαθιστούν οι Ρωμαίοι το 191 π.Χ. Κατά την περίοδο της ρωμαϊκής κυριαρχίας οι Δελφοί άλλοτε λεηλατήθηκαν και άλλοτε ευνοήθηκαν από τους αυτοκράτορες. Με την επικράτηση της νέας θρησκείας το ιερό χάνει το πνευματικό του νόημα, και το 394 μ.Χ. κλείνει οριστικά με διάταγμα του αυτοκράτορα Θεοδοσίου. Τα ερείπια των Δελφών ήρθαν στο φώς με τις συστηματικές ανασκαφές της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, που άρχισαν το 1893 ύστερα από την επικύρωση διακρατικής δεκαετούς σύμβασης. Μετά την απαλλοτρίωση και την απομάκρυνση του Καστριού, του χωριού που από τον Μεσαίωνα είχε κτισθεί στο χώρο του ιερού, καθώς και των τεράστιων επιχωματώσεων που είχαν επισωρευθεί από τις κατολισθήσεις, αποκαλύφθηκαν τα ερείπια των μνημείων που κοσμούσαν τα δύο τεμένη του Απόλλωνος και της Αθηνάς Προναίας. Βρέθηκαν πάνω από πέντε χιλιάδες επιγραφές όλων των κατηγοριών, αγάλματα, διάφορα έργα μικροτεχνίας και κομμάτια του διάκοσμου των κτηρίων, εξαιρετικά έργα που εκπροσωπούν τα μεγάλα καλλιτεχνικά κέντρα της αρχαιότητας. Εκτός του τεμένους αποκαλύφθηκε το Στάδιο, το Γυμνάσιο, ο οικισμός των Δελφών και τα νεκροταφεία του.

ΓυμνάσιοΝαός του θεού ΑπόλλωναΜακέτα Δελφών Ναός της Αθηνάς
Θέατρο ΔελφώνΘησαυρόςΘέατρο ΔελφώνΜακέτα Θησαυρών
Μακέτα Ιερού του ΑπόλλωναΜακέτα του ΝαούΝαός της ΑθηνάςΜακέτα θησαυρών
Ανασκαφές

Οι φωτογραφίες πάνω και αριστερά ανήκουν στην προσωπική συλλογή υπουργού πολιτισμού της Γαλλίας Mr. Jean-Pierre Dalbera.

Έχουν διασκευαστεί από την φιλόλογο Τερέζα Γιακουμάτος.

Οι Δελφοί σήμερα

Οι Δελφοί σήμερα είναι ο πιο δημοφιλής και ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς , επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 1.600.000 τουρίστες γνωρίζουν από κοντά το ιστορικό αυτό τοπίο που έχει ανακηρυχτεί από την UNESCO ως τόπος Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΑράχωβαΧιονοδρομικό Κέντρο ΠαρνασσούΧιονοδρομικό Κέντρο ΠαρνασσούΑράχωβα

Μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για τη διπλανή Αράχωβα και τα Χιονοδρομικά του Παρνασσού ή για τις παραλίες του Κορινθιακού. Ο Παρνασσός έχει άμεση σχέση με την ελληνική ιστορία και μυθολογία αφού το σπουδαιότερο μαντείο της Αρχαίας Ελλάδας, το Μαντείο των Δελφών, είναι χτισμένο πάνω στα ιερά χώματά του. Οι Δελφοί, ο "ομφαλός της γης", αποτελούσαν, αποτελούν και θα αποτελούν πάντα πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών από όλο τον κόσμο. Αν μείνετε σε κάποιο ξενοδοχείο ή ξενώνα στον Παρνασσό μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τους Δελφούς, την Αράχωβα, την Αμφίκλεια, το Γαλαξίδι και την Ιτέα. Σήμερα, η νέα πόλη των Δελφών αποτελεί έναν εξαιρετικά ενδιαφέρον προορισμό με αναβαθμισμένη τουριστική υποδομή. Μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για τη διπλανή Αράχωβα και τα Χιονοδρομικά του Παρνασσού ή για τις παραλίες του Κορινθιακού.

Καλοσκόπι Επτάλοφος, Ελαιών, Προφ Ηλίας, Δελφοί, Αράχωβα, Ζέμενο, Καμπινγκ Δελφών, 'Αμφισσα, Χρύσω, Αγιος Γεώργιος, Σεργούνι, Σερνικάκι, Ιτέα, Κυρρά, Γαλαξίδι.

Άλλα χωριά και μικρές πόλεις γύρω απ την Φωκίδα είναι η Αγία Ευθυμία, ο Επτάλοφος, Αρτονίνα, Γραβιά, Λιδωρίκη, Δέσφοινα και Ερατίνη. Η Φωκίδα προσφέρει πολλά στους επισκέπτες της. Ενα πλατύ φάσμα στοιχείων τα οποία αντικατροπτύζουν τα χρόνια που πέρασαν από την αρχαιότητα, ένα λαμπρό παρελθόν το οποίο δένει αρμονικά με την αυθεντική Ελληνική παράδοση.

Γαλαξίδι Γαλαξίδι Γαλαξίδι Γαλαξίδι
Γαλαξίδι Αράχωβα Χρισσό Χρισσό
All rights reserved www.pithohotel.gr 2016 | Created by NOVASOFT